Strona główna » BLOG » Ciastka jaglane bezglutenowe, ale są tak pyszne jak te z mąki pszennej!

Ciastka jaglane bezglutenowe, ale są tak pyszne jak te z mąki pszennej!

Tłusty Czwartek wykrzesał we mnie niesamowite poklady kreatywności kuchennej. W końcu odwiedziny teściowej do czegoś zobowiazują. Pierwszy raz w życiu świętowałam Dzień Pączka bez pączka właśnie. Mając na uwadze moje zdrowie oraz redukcję na, której jestem nie chciałam pozbawiać mojej rodziny rozkoszy podniebienia. Coś słodkiego musiało się pojawić i padło na ciastka jaglane bezglutenowe, ale w smaku tak pyszne jak te klasyczne z mąki pszennej. O tym czemu jestem gruba pisałam już jakiś czas wcześniej, zanim zaczęłam moją metamorfozę pod kierunkiem Eli Kuszyk. Prezentowany dzis przepis na ciastka jaglane bezglutenowe to moja własn moodyfikacja, powstała na przepisie Eli, który znajdziecie na jej blogu.

Ciastka jaglane bezglutenowe, ależ to smaczne!

Zdaję sobie sprawę z tego, że wiele osób jak słyszy hasło kasza jaglana dostaje od razu gęsiej skórki. Od razu was uspokajam, że proponowany przeze mnie przepis na ciastka jaglane bezglutenowe to wypiek z mąki jaglanej, a nie kaszy. Różnica? Moim zdaniem znacząca, bo smak mąki jaglanej, o ile kupimy z dobrego źródła znacznie różni się od kaszy jaglanej. Mąka jaglana nie ma tej wyrazstej goryczki, o lekko orzechowym posmaku, który posiada kasza jaglana. Podobno niektóre osoby same sporządzają mąkę jaglaną. Jak to robią? Po prostu mielą w młynku do kawy ziarna nie ugotowanej jeszcze kaszy jaglanej. Nie próbowałam tego robić, także nie powiem wam czy to zdaje egzamin. W każdym razie ja ratuję się mielonymi wiórkami kokosowymi, jeśli nie mam na stanie mąki kokosowej. Ale to tak na marginesie rozważań o mąkach do ciastek jaglanych bezglutenowych, dobrych w smaku jak te tradycyjne od mamy.

Ciastka jaglane bezglutenowe – lista potrzebnych składników

Na 12-14 sztuk ciastek jaglanych bezglutenowych potrzebujesz:

  •  szklankę mąki jaglanej
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczkę cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżki ksytolitu
  • 2 jaja
  • 1/4 rozpuszczonego oleju kokosowego
  • ulubiony dżem do wypełnienia „środka” ciasteczek

Jak są zrobione ciastka jaglane bezglutenowe?

Ciastka jaglane bezglutenowe robi się banalnie prosto i szybko. W jednej misce łącze suche skladniki: mąka, wiórki, soda, cynamon, imbir (można dodac szczyptę soli himalajskiej). W drugiej misce wlewam rozpuszczony, ostudzony olej kokosowy, jajka i miksuję chwilkę na gładką masę. Mieszamy składniki suche z mokrymi. Ciastka pieczę w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem, 13-14 minut do momentu zarumienienia się. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formułuję ręką kulki, które spłaszczam i kciukiem robię na środku wgłębienie na dżem. By ciastka wyszły w miarę równe odmierzałam sobie ciasta na kulkę za pomocą łyżki. Po ostygnięciu ciastek dekoruje je dżemem. U nas dżem porzeczkowy bez cukru. Dla efektu można posypać ciasteczka kakao przesianym przez sitko. Uwaga ciastka jaglane bezglutenowe znikają błyskawicznie.


Są przepisem prostym, ekonomicznym i szybko zaspakajają potrzebę na „coś” słodkiego. Mąka jaglana jest mąką bardzo treściwą. Po zjedzeniu 2 sztuk ciastek każdy czuje się pełny.

Ciastka jaglane bezglutenowe smakują jak te z tradycyjnej mąki

W swoim życiu miałam okres bycia na diecie bezglutenowej. Bardzo długo unikałam wszelkich bezglutenowych wypieków, ponieważ mąki na których bazowałam powodowały, że jedzenie było niesamczne. Bezglutenowe produkty są często suche, bezsamkowe, porownuje się je do jedzenia trocin…


Nie musi tak być, ale by kuchnia bezglutenowa, czy też bez pszenicy (jak u mnie) była smaczna, warto zadbać o dobrą jakość produktów, oraz znaleźć naprawdę dobry, sprawdzony przepis. Ciastka jaglane bezglutenowe smakują jak te z białej mąki. Dodanie wiórek kokosowych powoduje, że ciasteczka jaglane są kruche z wierzchu i nieco wilgotne w środku. Są bardzo sycące i smaczne. Nie czuć typowej goryczki dla kaszy jaglanej.

10 myśli na “Ciastka jaglane bezglutenowe, ale są tak pyszne jak te z mąki pszennej!”

  1. „Mniej żreć więcej ruchu” i można będzie jeść pączków po sufit. Bo gluten wcale nie tuczy, a kasza jaglana owszem, przez ogromny procent węglowodanów (80%, to więcej niż pszenne pieczywo), zamienianych w procesie trawienia na tłuszcz, jeśli spożywa się pochodne tej kaszy w nadmiarze. Jak z każdym produktem – liczy się dawka. 😉

    1. Chyba, że ktoś nie toleruje pszenicy jak ja 🙂 Dosyć odważne stwierdzenie, na blogu autorki, która choruje na choroby autoimunologiczne i metabolizmu. Przy insulinooporności nie sprawdza się powiedzenie mniej jeść i więcej ruchu, tylko liczy się nie tylko to co się je, kiedy, ale i również inne kwestie. Regularny sen, stres itp 🙂 Nie jestem zwolenniczką wywalania glutenu z diety, jak nie ma wskazń. Pszenica jednak nie jest wskazana osobom, które jak ja mają problemy ze zdrowiem.

  2. Ciasteczka wyglądają pysznie, właśnie zabieram się do zrobienia ,tylko mam pytanko – w przepisie podaje Pani „1/4 rozpuszczonego oleju kokosowego”
    czy mam rozumieć że chodzi o 1/4 szklanki ?

  3. Pingback: Cisteczka owsiane

  4. Pingback: 40 tysięcy unikalnych użytkowników bloga miesięcznie, depresja, zniechęcenie oraz ogromny stres ~ NieidealnaAnna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *