JAK ZROBIĆ ŚWIĄTECZNĄ CZEKOLADĘ Z RENIFERAMI? PRZEPIS + FILMIK

Co poza Mikołajem, choinką i prezentami jest najlepsze w Bożym Narodzeniu? Czas z bliskimi i smakołyki! Nie ukrywajmy, łakocie na które czekamy cały rok, również się liczą. Dziś zapraszam Was na wykonanie pysznej, prostej świątecznej czekolady! Poza listą składników, banalnym wręcz przepisem i instrukcją wykonania tego słodkiego deseru, zostawiam również filmik. Dzięki współpracy z Telewizją Kablową Telkab, zrealizowaliśmy w tym roku mini cykl – 2 odcinki Świątecznej Manufaktury Dziecięcej. Drugi odcinek nadajemy z naszej kuchni. Jako alternatywę dla pierniczków, zróbcie z nami czekoladę z reniferami, gwiazdkami, tym co macie akurat pod ręką.

Zainteresują cię również:

Jak zrobić świąteczną czekoladę z reniferami?

Aby Wasza bożonarodzeniowa czekolada się udała, prócz niezbędnych składników należy dodać garść miłości, szczyptę optymizmu i odrobinkę radości. Warto pozwolić dzieciom na samodzielne udekorowanie (i zjadanie) jak w przypadku Ancymonków, słodkich dodatków.

Składniki do przygotowania świątecznej czekolady:

  • 70g masła
  • 4 czubate łyżki ciemnego kakao
  • garść słonych precelków mini
  • 1/3 szklanki cukru
  • 125 g mleka w proszku
  • 1/3 szklanki zwykłego mleka
  • czekoladowe drażetki
  • dozwolone, ulubione ozdoby do dekoracji pierniczków (u nas gwiazdeczki, perełki, kolorowa cukrowa posypka)
  • opcjonalnie bakalie i orzechy

Jak zrobić czekoladowe słodycze z reniferkami krok po kroku?

  1. Ustawiamy garnek na średnim ogniu.
  2. Wlewamy mleko.
  3. Dodajemy masło.
  4. Wsypujemy cukier.
  5. Mleko, masło i cukier mieszamy do połączenia się.
  6. Dodajemy mleko w proszku i kakao.
  7. Mieszamy całość, aby wyszła jednolita, gładka masa.
  8. Powstałą masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wygładzamy delikatnie łyżką i szybko dekorujemy.
  10. Przełamane na pół precelki będą rogami reniferów, drażetki posłużą nam za nosy, a reszta ozdób nada czekoladzie świątecznego charakteru.

Zobacz film jak przygotować świąteczną czekoladę z reniferami:

Obejrzyj jak dziecinnie proste jest przygotować świąteczną czekoladę!

Mam nadzieję, że już wiesz, jak zrobić bożonarodzeniową czekoladę? Dajcie znać, czy udało wam się przygotować ten łakoć i czy podobał wam się nasz filmik? Nie zapomnij pochwalić się zdjęciem swojej pracy w social mediach. Użyj hasztagu #NIEIDEALNEŚWIĘTA oraz oznacz mnie na Facebooku i Instagramie NIEIDALNAANNA. Świąteczne elfy nagrodzą najciekawsze prace!

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Dbuniek
3 lat temu

Ohh, już wiem co jutro zrobię z siostrą ☺

Zeus
3 lat temu

Ciekawy wpis. Pozdrawiam:)

Pojedztam.pl
3 lat temu

Dziękujemy za świąteczną inspirację, może skusimy się w przyszłym roku.

trackback

[…] Jak zrobić świąteczną czekoladę? | NieidealnaAnna.pl pochodzi z […]

eFakty24
2 lat temu

ja od zawsze robię tak:

2szklanki mąki
1-2 jaja
200g margaryny Kasi
4 łyżki miodu
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka sody
1-2 op. przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu

margaryna, cukier i miód – rozpuścić (ja to robię w mikrofali)
wszystkie suche składniki mieszam dodaję jajo(a) rozpuszczoną margarynę z cukrem i miodem. Wyrabiam ciasto (jak jest za rzadkie, to dodaję mąki), wałkuję na 3mm i wykrawam foremką.
Piec w temp. 175st. 7 minut. Pychota!!!

Wiadomoto
7 miesięcy temu

Jadłbym 🙂

Shopping Cart
7
0
Would love your thoughts, please comment.x