TOP 5 POMYSŁÓW NA ULUBIONE OWSIANKI DLA CAŁEJ RODZINY!

Owsiankę się kocha albo nienawidzi, tak wywnioskowałam pytając znajomych o to czy jedzą ją na śniadanie. Tak samo jest z jedzeniem śniadań na słodko, albo znajdzie się fanów albo wręcz odwrotnie hejterów, którzy w mig podadzą tysiące argumentów, dlaczego to zło w czystej postaci. Jeśli lubisz płatki owsiane i nie masz awersji do rozpoczynania dnia „na słodko”, sprawdź koniecznie moje owsianki dla całej rodziny – pomysły, które naszą rodzinę zawsze ratują z opresji, gdy pada legendarne: „mamo, jestem głodna”.

Zainteresuje Cię również:

Moje pomysły na owsianki dla całej rodziny!

Jeśli spodziewasz się bardzo wymyślnych przepisów muszę Cię rozczarować. Zestawienie moich śniadań z płatkami owsianymi w roli głównej cechują: łatwość i szybkość przygotowania, uniwersalizm, prostota i to, że mają dawać energii na długo. Piszę o tym z perspektywy zapracowanej mamy dwóch córek. Owsianka naprawdę często ratuje nam życie, bo rano liczy się każda minuta. To moim zdaniem najszybsze, najłatwiejsze i jedno z najzdrowszych i najbardziej zbilansowanych dań, które potrafię przygotować dla mojej rodziny. Do tego kocham owsianki za to, że smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je dowolnie miksować, przez co nie ma szansy, aby się nam znudziły. To śniadania, które jemy przez cały rok, a gdyby zapytać Zuzi i Marysi, to zdarzało się, że pod moją nieobecność tata potrafił zrobić im owsiankę nawet dwa razy dziennie: na śniadanie i kolację!

1. Owsianka z owocami i skyrem

Klasyczna i błyskawiczna owsianka, której nigdy nie odmawiają dzieci (nie tylko moje, sprawdzone info). Nie wiem czy twoje pociechy też tak mają, ale moje zawsze marudzą, że świeżo przygotowana owsianka jest za gorąca do jedzenia. Dlatego zaopatruje się w skyr, jogurt naturalny typu islandzkiego (duża zawartość białka) i pozwalam dołożyć sobie zimnego skyru do miseczki. Po pierwsze znika problem „za gorącej potrawy”, po drugie mam pewność, że nasza rodzina ma dobrze zbilansowany posiłek i znajduje się w nim odpowiednia ilość białka. To jeden z moich najczęściej wykonywanych pomysłów na owsianki dla całej rodziny.

Potrzebne składniki dla 4 osobowej rodziny:

  • 2 obrane jabłka, pokrojone w kostkę
  • 120 g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 2 banany
  • opakowanie skyru (opcjonalnie może być waniliowy)
  • 200 g mleka
  • 100 g wody
  • 4 łyżeczki masła orzechowego
  • cynamon do smaku.

Sposób przygotowania:

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, odłożyć obok. Banany pokroić w plasterki. Do garnka wsypać płatki owsiane i zalać gorącą wodą z mlekiem. Gotować na małym ogniu około 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać jabłka oraz cynamon i gotować kolejne 4 minuty. Dołożyć banana i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Rozłożyć do 4 misek, dodać skyr i masło orzechowe. Jeść od razu, bo owsianka ma idealną temperaturę i konsystencję.

2. Owsianka z nasionami chia

Ten pomysł na owsiankę to coś co robię, gdy uda mi się wstać przed dziećmi, a to dlatego, że nasiona chia muszą chwilkę „napęcznieć”. Dziewczynki mówią na te nasionka „galaretkowe cosie”, a ja nim podam Ci przepis podpowiem, że zamiast nasion chia z powodzeniem można wykorzystać nasze polskie siemie lniane. Tańsze, sezonowe, ale równie bogate w składniki odżywcze, ważne aby można było je na świeżo zmielić np. w młynku do kawy, którego używały nasze babcie. Sprawdź inne przepisy na owsianki dostępne na portalu kulinarnym Przepisy.pl.

Potrzebne składniki dla 4 osobowej rodziny:

  • 600 g napoju migdałowego bez dodatku cukru
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 30 g nasion chia lub siemienia lnianego
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki miodu
  • ulubione owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Nasiona chia zalać 100 g napoju i odstawić na bok. Do garnka wsypać płatki owsiane, zalać resztą napoju migdałowego, dodać miód, szczyptę soli i mieszać co chwilę na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji, około 8-10 minut. Gotową owsiankę przełożyć do 4 szklanek, rozłożyć „namoczone” nasiona chia. Następnie udekorować jogurtem greckim i ulubionymi kawałkami owoców. U nas najczęściej sprawdza się połączenie banana i mrożonych malin.

3. Owsianka z twarogowymi placuszkami

Dobra opcja na poranek, gdy mamy więcej czasu, na weekend lub pod warunkiem, że placuszki twarogowe przygotujemy dzień wcześniej. To fajny pomysł na owsiankę na taki większy głód, lub gdy przeoczy się pierwsze śniadanie i jemy je dosyć późno.

Potrzebne składniki dla 4 osobowej rodziny:

Placuszki twarogowe:

  • kostka twarogu
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • zapach wanilinowy
  • 1 łyżka ksylitolu.

Owsianka:

  • 60 g płatków owsianych górskich
  • 200 g mleka
  • garść wiórek kokosowych lub płatków migdałów
  • garść ulubionych owoców.

Sposób przygotowania:

W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy jaja, mąkę, zapach i proszek do pieczenia z ksylitolem. Na rozgrzanej teflonowej patelni bez oleju smażymy z dwóch stron na złoto, małe placuszki (jedna porcja, około jedna duża łyżka). Formując placki na patelni, warto je spłaszczyć drewnianą łopatką. W międzyczasie w garnku zagotowujemy płatki górskie zalane mlekiem, na samym końcu dodajemy wiórki kokosowe. Owsiankę serwujemy z twarogowymi placuszkami, posypanymi mielonym na puder ksylitolem z dodatkiem ulubionych owoców (u nas najczęściej borówek i malin).

4. Owsianka z domowej granoli

Domową granolę z płatków owsianych najlepiej przygotować dzień wcześniej, lub rezerwować sobie rano około 30 minut, aby zdążyła się upiec. To bardzo fajna opcja dla osób, które lubią zjeść chrupiące śniadanie, a’la płatki zalane mlekiem.

Potrzebne składniki dla 4 osobowej rodziny:

  • opakowanie płatków górskich
  • 100 g ulubionych orzechów
  • 100 g ulubionych pestek np. słonecznika
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 50 g płatków migdałów
  • opcjonalnie sezam
  • suszona żurawina/morwa lub rodzynki
  • cynamon
  • sól gruboziarnista
  • syrop z agawy lub miód.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszcze wyłożonej papierem wysypujemy wcześniej wymieszane w misce: płatki, orzechy, pestki, cynamon z solą i syropem klonowym. Całość pieczemy 20 minut, mieszając 2-3 razy (do złotobrązowego koloru). Po wyjęciu z piekarnika dorzucamy do owsianej granoli suszone owoce wedle uznania. Następnie odpowiednią porcję przekładamy do głębokiego talerza i zalewamy mlekiem (zimnym lub ciepłym wg uznania).

5. Nocna owsianka – idealna na wynos

A to jeden z moich ulubionych przepisów, gdy wiem, że czeka mnie wymagający poranek – słowem musze wstać wyjatkowo wcześnie. Nocna owsianka moim zdaniem lepiej się sprawdza w cieplejszych porach roku, ale na horyzoncie na szczęście czai się wiosna.

Potrzebne składniki dla 4 osobowej rodziny:

  • 120 g płatków owsianych lub jęczmiennych
  • 20 g nasion chia
  • 160 g mleka
  • ulubione owoce (kilka rodzajów)
  • jogurt naturalny lub serek wiejski
  • opcjonalnie orzechy lub pestki.

Sposób przygotowania:

Tutaj istotną rolę odgrywają słoiki, więc albo idziemy do piwnicy, albo wyjmujemy jakies fajne, które zmieszczą nasze śniadanie. Do 4 słoików wsypujemy płatki i nasiona chia, zalewamy je mlekiem. Zakręcamy całośc i przez chwilę mieszamy. Następnie bierzemy się za krojenie owoców: nektarynki, gruszka, banany, jeżyny – co nam w duszy gra. Rozkładamy pokrojone owoce na owsiance, a następnie przykrywamy je jogurtem naturalnym lub serkiem wiejskim. Zakręcamy całość i odstawiamy do lodówki na noc. Polecam aby nasiona i orzechy wziąć ze sobą na wynos i dołożyć podczas jedzenia. Nie polecam dodawac kiwi i cytrusów, bo owsianka robi się gorzka.

Jestem ciekawa, który pomysł na owsianki dla całej rodziny przypadł ci najbardziej do gustu?

0 0 votes
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Shopping Cart
0
Would love your thoughts, please comment.x